Wonen, inclusiviteit en leefbaarheid

Wonen, Inclusiviteit en Leefbaarheid. Dat biedt het WIL-concept. WIL is ontwikkeld door Facilicom Solutions, zorgdivisie Incluzio en samenwerkingspartner Radar en was in eerste instantie gericht op statushouders. Nu de vluchtelingenstroom is afgenomen wordt het doorontwikkeld tot WIL 2.0. Want het concept is ook ideaal om bijvoorbeeld GGZ-patiënten, tienermoeders en kwetsbare ouderen te helpen (weer) een eigen plek in de maatschappij te verwerven.

Yvette Koedijk is consultant Impact bij Facilicom Solutions. Ze heeft in het verleden enige tijd in Afrika voor ngo’s gewerkt in Afrika en is moeder van drie jonge kinderen. Dus is het niet zo gek dat haar hart brak toen ze in september 2015 de beelden zag van het drie jaar oude vluchtelingenkindje Aylan Kurd dat dood aanspoelde in het Turkse Bodrum. Er moest iets gebeuren, vond ze. En ze besloot dat nu eens niet als persoon te doen, maar als manager bij Facilicom. ‘Een groot bedrijf kan nu eenmaal veel meer bewerkstelligen dan ik als individu.’ Dat vond een vruchtbare voedingsbodem binnen het bedrijf. Er waren bovendien meer mensen die de koe bij de hoorns wilden vatten. Zo hebben mensen van Facilicom Solutions, zorgdivisie Incluzio en samenwerkingspartner Radar in enkele maanden tijd het WIL-concept uit de grond gestampt.

Integraal concept

WIL is een integraal concept: streven is mensen uit de bijstand naar werk begeleiden, de leefbaarheid in de wijk vergroten, leegstaand vastgoed een nieuwe tijdelijke bestemming geven en betaalbare woningen creëren. De huisvesting kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd door de Hub van architectenbureau Kraaijvanger in te zetten: een demontabele unit met keuken, douche en toilet waarmee een kantoor snel en makkelijk is te transformeren tot een tijdelijke woonverblijf. Yvette Koedijk: ‘Per gemeente proberen we een businesscase te maken die haalbaar is, het is dus altijd maatwerk.’ Ook andere Facilicom-divisies participeren. ‘We richten het pand in als leerwerkbedrijf waar Facilicom-bedrijven met hun expertise en begeleiding bewoners op weg kunnen helpen.’

Sociale activering

Zorgdivisie Incluzio en samenwerkingspartner Radar zetten hun expertise in op het gebied van sociale activering, zoals beide organisaties dat ook al in tal van steden doen in het kader van de Wmo. De locatiemanagers spreken statushouders aan op hun eigen kracht, verantwoordelijkheid en talenten, regelen trainingen en cursussen, stimuleren integratie, bevorderen contacten met bewoners, de wijk, instellingen en lokale ondernemers en doen er alles aan om mensen zo snel mogelijk naar een stage of liever nog betaald werk te begeleiden. En met dat alles wordt ook gewerkt aan de leefbaarheid van de wijk.

Bredestraat Rotterdam

Rotterdam is de eerste gemeente die het WIL-concept heeft omarmd. Facilicom, Incluzio en Radar wonnen afgelopen najaar de aanbesteding voor het huisvesten en begeleiden van 33 statushouders. Eind december is aan de Bredestraat 312 in de wijk Hoogkwartier een leegstaand kantoorpand in gebruik genomen als tijdelijk woonverblijf. Het WIL-concept past perfect bij de aanpak die Rotterdam voorstaat. De gemeente wil mensen met een verblijfsvergunning vanaf de eerste dag ‘onderdompelen’ in de Rotterdamse samenleving, want dat geeft ze de beste kansen ‘om hun leven in Rotterdam versneld op te bouwen’. Dat verloopt uitstekend op deze locatie. Buurtbewoners lopen weg met de statushouders en geven ze, bijvoorbeeld, op een mooie manier aandacht op de website van de buurt. Veel statushouders hebben inmiddels een baan, een stageplek, zicht op een opleiding of doen vrijwilligerswerk (zie kader). De gemeente Rotterdam wil dan ook door met het project. Er komt waarschijnlijk zelfs een tweede locatie.

Maatschappelijk rendement

Facilicom Solutions, Incluzio en Radar hebben het WIL-concept inmiddels doorontwikkeld tot versie 2.0. Yvette Koedijk: ‘Er is op dit moment minder behoefte aan huisvesting voor statushouders. Maar de behoefte voor betaalbare woningen voor spoedzoekers en kwetsbare groepen mensen wordt steeds groter, de situatie is nijpend. We zoeken de magic mix waarbij bijvoorbeeld starters op de arbeidsmarkt en bankhangers samenwonen met GGZ-patiënten, tienermoeders of kwetsbare ouderen.’ WIL stond voor Wonen, Integratie en Leefbaarheid, WIL 2.0 heeft een iets ander accent gekregen. ‘De afkorting staat nu voor Wonen, Inclusiviteit en Leefbaarheid.’ Het is een concept met een verdienmodel dat ze goed kan uitleggen. ‘Het moet geld opleveren, anders heeft het geen bestaansrecht. Maar het belangrijkste bij WIL is het maatschappelijk rendement.’

Ali (30) komt uit de buurt van Aleppo, Syrië. Toen de situatie daar in augustus 2015 echt onhoudbaar werd, is hij naar Nederland gevlucht. Hij woont aan de Bredestraat 312 waar hij wacht op de hereniging met zijn vrouw en dochter en probeert de Nederlandse taal machtig te worden. Ali heeft inmiddels een contract voor zes maan- den als schoonmaker in een hotel in het centrum van Rotterdam, maar zou het liefst weer aan de slag gaan in zijn oude vak als aluminiumbewerker en schilder. Dat moet in of rond Rotterdam toch te vinden zijn. Tips? Stuur een mail! Het hele verhaal van Ali en enkele andere statushouders van Bredestraat 312 is te vinden op de site van de wijk Hoogkwartier. Met dank aan Marieke Odekerken (foto) en Esther Wienese (interview).

Gerelateerde artikelen

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen