WhatsUpp! 2

Internet: In de wolken

De wolken zijn van iedereen. Er komen steeds meer cloud-toepassingen met geavanceerde synchronisatiediensten en bijna allemaal bieden ze een gratis abonnement. De nieuwe aanbieders buitelen de laatste tijd over elkaar heen en bieden tegen elkaar op met gratis opslagruimte. Wie een beetje sprokkelt kan een enorme hoeveelheid bestanden in de wolken opslaan. Op het gebied van gebruiksgemak blijft Dropbox (2 GB gratis) superieur. Erg handig is dat alle bestanden ook via smartphone en tablet zijn te benaderen. Maar er zijn steeds meer goede alternatieven. De opsomming is niet volledig en gezien de snelle ontwikkelingen misschien ook niet meer helemaal actueel: SkyDrive van Microsoft (7 GB, geheel nieuw opgezet en nu ook te benaderen via mobiele apparatuur), Sugar Sync (5 GB, ook mobiel), Google Drive (5 GB, ook mobiel), Wuala (van LaCie, 5 GB met als extra dat de data worden versleuteld), Syncplicity (2 GB, synchronisatie beperkt tot twee devices, ook mobiel, met als enige ook de Amazon Kindle), Spider Oak (2 GB, ook mobiel, data versleuteld). De iCloud van Apple (5 GB) heeft eigenlijk een iets andere functie en het vergt dan ook enige kennis om er een cloud drive van te maken die je zelf kunt beheren. 

Er zitten natuurlijk wel risico’s aan het blind vertrouwen op de cloud. Als iemand je laptop steelt en je harde schijf wist, bestaat de kans dat al je data (door het synchroniseren) óók op je vaste computer, je smartphone en je tablet verdwijnen. De meeste clouds bieden een mogelijkheid om gewiste bestanden online nog een tijdje terug te halen, maar toch. Een wolkje zonder automatische synchronisatie kan dus handig zijn voor een extra, handmatige back up. Twee goede opties zijn de Amazon Cloud Drive en Box, elk met 5 GB gratis opslag, de laatste ook nog met encryptie. Wie gebruik maakt van al deze oplossingen kan maar liefst 43 GB opslaan. Gratis! En is dan dus met recht in de wolken.

Gadget: Overal espresso

De Mypressi Twist maakt het mogelijk om overal espresso te maken, als er maar kokend water beschikbaar is. Het handzame apparaatje, dat er overigens ook erg mooi uitziet, werkt met een gaspatroon. Dat is in staat om het kokend water met een druk van 9 bar door de koffie te persen en dat is goed voor een straf bakje met een mooie crèmelaag, beloven producent en recensenten. Eén gaspatroon is goed voor acht kopjes. Op Mypressi staat een overtuigend instructiefimpje. De Mypressi Twist kost € 149,95 wordt in Nederland verkocht via Brandmeesters.

Internet: Scheelt een plas

De Club van 30 is een projectbureau dat bedrijven en organisaties helpt bij het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Leuk en leerzaam is hun site. Op de homepage staat erg veel nieuws over duurzame initiatieven. Ook met een glimlach. Want het is toch aardig om te lezen dat Britisch Airways jaarlijks 700.000 euro bespaart omdat de leidingen van alle toiletten in de lucht grondig zijn ontkalkt. Zonder al die kilo’s kalk verbruiken de vliegtuigen veel minder brandstof. Goed onderhoud scheelt dus een hele plas kerosine. Like!

App: Pulse News

De meeste news aggregators zijn helaas Engels georiënteerd. Voordeel is weer wel dat in de VS en de UK nog veel kwaliteitsjournalistiek wordt bedreven. De app Pulse News laat de gebruiker direct kiezen uit een keur van bladen in allerlei genres. De categorie News & Analysis doet bijna duizelen van de kwaliteit waar de app toegang toe biedt. Hier zijn gerenommeerde Amerikaanse bladen en nieuwssites te selecteren als The Wall Street Journal, de Los Angeles Times, The Atlantic, Time, The New Republic, The Huffington Post en The New Yorker. En recent zijn ook nog eens dertig (informatieve) videokanalen toegevoegd. Helemaal gratis. Zelfs de app kost niks. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan (zo lang het nog kan). Beschikbaar voor iPhone, iPad, Android, Kindle Fire en Nook. Kijk in een app-store in buurt of op de site van Pulse.

Mobiliteit: Slimme hybride

Het hebben van een auto is straks niet meer belangrijk, maar het beschikbaar hebben van een auto. Of beter nog: altijd over de juiste vorm van mobiliteit kunnen beschikken. Veel autofabrikanten zijn ervan overtuigd dat we die kant opgaan. Ze zijn daarom bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van elektrische fietsen, ook om ze te kunnen combineren met de auto. Vooral Duitste fabrikanten roeren zich. Opel werkt aan zo’n ‘hybride’ fiets, Audi kwam in mei met een snelle elektrische fiets, concurrent Daimler was een anderhalve maand eerder met de Smart ebike. Een überhippe fiets met een actieradius tot 100 km (verder fietsen kan natuurlijk ook, maar dan zonder elektrische hulp), drie versnellingen, energieterugwinning tijdens het remmen en een (afneembare) fietscomputer met aansluiting en houder voor de smartphone. De lithium ion-accu kan mee naar binnen om op te laden, gewoon aan het stopcontact, en dat kost van helemaal leeg naar helemaal vol vijf uur. Natuurlijk past de Smart ebike met de speciale fietsdrager achterop elke Smart. En die combinatie is, het moet gezegd, slim.

Gadget: Small step for a man

Het was natuurlijk al een vondst om koffers van wieltjes te voorzien. Want waarom sjouwen als rollen ook kan? Samsonite en Micro Mobility Systems gaan nu een stap verder met de Micro Luggage Stepkoffer: een rolkoffer met een uitklapbare step, op internet inmiddels scootcase gedoopt. Even uitklappen en de reiziger heeft een step om zich snel te verplaatsen in de stationshal, op het vliegveld en zelfs op straat. Omdat de koffer al van twee wieltjes is voorzien, is van de step een driewieler gemaakt. Dat vereist enige stuurmanskunst, maar het werkt wel. En gelukkig heeft de step ook een rem. Weer ingeklapt kan de rolkoffer in het vliegtuig mee met de handbagage. Het gaat misschien te ver om deze luggage that moves you een giant leap for mankind te noemen, maar het is zeker een mooie, handige small step for a man (of woman, natuurlijk). Bekijk het demonstratiefilmpje of kijk op op de site van Micro Mobility Systems.

Lezen: Tampasta en nazi goreng

Taal is niet iedereen zijn ding. Dat is helemaal niet erg, maar doordat we in een communicatietijdperk leven, valt het wel steeds meer op. Taalfouten gaan via de social media het hele land door. Copytijgers.nl signaleert op zijn site elke dag taalfouten en spelfouten. In het boek ‘Tampasta en nazi goreng’ passeren ruim 200 voorbeelden de revue. Rond de introductie van het boek werd een communicatieblunderverkiezing georganiseerd. Winnaar was drogisterijketen Kruidvat met een folderaanbieding voor een zeepdispenser van Dettol. Een zeep die kennelijk helemaal niet goed ontsmet, want de aanprijzing luidt: ‘Helpt de bestrijding van bacteriën tegen te gaan.’ Tampasta en nazi goreng laat het niet bij voorbeelden maar biedt ook tips voor foutloze en effectieve communicatie. Leuk: wie een fout vindt in het boek, ontvangt een cadeaubon. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn :-) Ook te bestellen bij bol.com, ook als aangenaam geprijsde download.

App: Handige converter

Handig in verre buitenlanden: de KLM Converter. Rekent niet alleen valuta om, maar ook inhoudsmaten, oppervlaktematen, afstanden en snelheden, temperaturen, schoenmaten, sokmaten, kledingmaten en zelfs BH-maten. Altijd handig. Prettig: hij werkt ook offline, dus zonder internetverbinding. Voor iPhone, iPad en Android.

Gerelateerde artikelen

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen