WhatsUpp! 1

IEDER ZIJN EIGEN IPAD-MAGAZINE

Met Zite kan iedereen elke dag zijn eigen iPad-magazine maken. Zonder daar moeite voor te doen. Zite is eigenlijk niet meer dan een interface die content van het internet plukt en mooi presenteert, maar het bijzondere is dat de app zelflerend is. Zite houdt bij wat de gebruiker leest of bekijkt, hoeveel tijd hij daaraan besteedt, welke content (binnen Zite) wordt gedeeld via Twitter, Facebook of mail en wat de gebruiker instelt aan persoonlijke voorkeuren. Binnen de app legt Zite omstandig uit dat de privacy van de gebruikers heilig is: al die informatie wordt slechts gebruikt om het virtuele magazine beter te personaliseren. Risico is natuurlijk dat die policy na verloop van tijd wordt aangepast, ooit wil het bedrijf erachter natuurlijk geld ermee verdienen. Maar Zite werkt wel. Zelfs heel goed. Wie ook maar even een instelling verandert, krijgt meteen een heel ander 'blad'. En wie eens echt diep wil gaan op een onderwerp, krijgt in Zite tal van onvermoede en interessante suggesties. Gebruikers geven gemiddeld een ruime vier (uit vijf) sterren. Klein punt van kritiek is dat bronnen die ongewenst zijn, niet kunnen worden geblokkeerd. Maar misschien komt dat nog wel. Zite is gratis verkrijgbaar in de App Store, inmiddels ook (maar helaas minder mooi) voor de iPhone. Zie ook zite.com

SLIM PENNEN

Aantekeningen typen op een tablet is een beetje een gedoe. En tijdens een vergadering, interview of gesprek alles bijhouden op een laptop wordt vaak als storend ervaren. De smart pen van Livescribe zou de oplossing kunnen zijn. De smart pen is pen, camera en opname-apparaat ineen en combineert opnames met aantekeningen. Even tikken op een geheugensteuntje in het speciale notitieblok en het afluiste ren begint meteen vanaf dat punt. Aantekeningen en opnames kunnen overgezet naar de computer (Mac en PC) en zijn daar te bewerken. Extra software zet geschreven aantekeningen om in getypte tekst. De pen is wel wat groot in omvang. En de vertaalsoftware is nog niet perfect: de taalmodule ‘Dutch’ wordt in ieder geval op de site vertaald als ‘Nederlandse’, en ‘German’ als ‘Deutshe’, maar de combinatie aantekeningen maken en opnemen kan een uitkomst zijn. Recensenten van The New York Times, The Indepent en computerbladen zijn enthousiast.

De smart pen is pen, camera en opname-apparaat ineen en combineert opnames met aantekeningen. Even tikken op een geheugensteuntje in het speciale notitieblok en het afluiste ren begint meteen vanaf dat punt. Aantekeningen en opnames kunnen overgezet naar de computer (Mac en PC) en zijn daar te bewerken. Extra software zet geschreven aantekeningen om in getypte tekst. De pen is wel wat groot in omvang. En de vertaalsoftware is nog niet perfect: de taalmodule ‘Dutch’ wordt in ieder geval op de site vertaald als ‘Nederlandse’, en ‘German’ als ‘Deutshe’, maar de combinatie aantekeningen maken en opnemen kan een uitkomst zijn. Recensenten van The New York Times, The Indepent en computerbladen zijn enthousiast. De Livescribe is er in 2, 4 en 8 Gb en neemt respectievelijk 200, 400 en 800 uur op. De 2 Gb is er vanaf 149 euro. Meer informatie bij Livescribe.

DUURZAAMHEID ALS ONDERDEEL GROEI

Ze heten nog emerging markets, maar het westen moet oppassen dat het niet links en rechts wordt ingehaald door deze opkomende markten. Want het lijkt er toch op dat veel innovatie juist in die landen plaatsvindt. Dat blijkt uit een rapport van het World Economic Forum en de Boston Consulting Group. Een rapport dat vlot leest en enthousiast maakt. De bedrijven die erin worden geportretteerd opereren welbewust duurzaam, gaan daarin ver en zijn zeer succesvol mede door hun vernieuwende manier van opereren. Zoals het Braziliaanse cosmeticabedrijf Natura, dat vrijwel uitsluitend met natuurlijke ingedriënten werkt en nu bijna 80 procent van al zijn grondstoffen uit hernieuwbare bronnen haalt. Het bedrijf benut daarbij de kennis van lokale gemeenschappen en geeft daarvoor ook veel terug. Of het Indiase Shree Cement dat het cement opnieuw heeft uitgevonden en daarmee aanzienlijk weet te besparen op grondstoffen, energie en waterverbruik. De innovaties bij het bedrijf komen veelal van jong talent dat wordt gestimuleerd om te experimenteren en fouten te maken. Of Suntech, de Chinese fabrikant van zonnepanelen die in tien jaar tijd van niks uitgroeide tot wereldleider dankzij de zonnecellen die steeds duurzamer en goedkoper worden en een steeds hoger energierendement leveren. Dat lukt mede doordat het bedrijf R&D-centra heeft over de hele wereld, samenwerkt met westerse universiteiten en scholieren en studenten stimuleert om na te denken over oplossingen en die ideeën namens de uitvinders patenteert. De zestien geportretteerde bedrijven maken miljardenomzetten en blijven maar groeien: Natura zag zijn omzet de afgelopen vijf jaar elk jaar gemiddeld met ongeveer 26 procent stijgen, Shree Cement met 50 procent en Suntech zelfs met 87 procent. Het is misschien dus wel slim als westerse bedrijven toch eens gaan kijken hoe die ‘new sustainability champions’ dat doen. Dit rapport vormt daarvoor een mooi begin.

Lees ‘Redefining the Future of Growth: The New Sustainability Champions’

Gerelateerde artikelen

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen