Dossier Voedselverspilling

Wereldwijd wordt zeker een derde van al het voedsel verspild. Daarmee worden ook de grondstoffen, het water en de energie verspild die nodig zijn om dat voedsel te produceren, te vervoeren en te verwerken. Geen wonder dus dat bijvoorbeeld VN Voedselen Landbouworganisatie (FAO), de Wereldbank, de EU en ook de Nederlandse overheid programma’s hebben lopen om voedselverspilling terug te dringen. 

Wageningen UR Food & Biobased Research is bij veel van deze projecten betrokken. Het instituut deed ook onderzoek in de catering. 

Lees het hoofdartikel van dit dossier hier verder.

CONSUMENTEN GROOTSTE VERSPILLERS

In Nederland zijn consumenten de grootse verspillers. Ongeveer de helft van al het voedsel dat in ons land verloren gaat, verdwijnt thuis in de groene of grijze bak. Samen gooien Nederlandse inwoners elk jaar 800 miljoen kilo voedsel weg. Met elke kilo voedsel wordt ook 1 liter benzine weggegooid. Lees meer

VOORAL RIJST, PASTA EN BROOD WORDEN VERSPILD

Uit onderzoek van het bedrijf CREM blijkt dat we maar liefst 31 procent weggooien van alle rijst die we kopen. Op een gedeelde tweede plaats staan pasta en brood met ieder 18 procent verspilling. Iedere consument gooit elk jaar maar liefst 9 kilo bereid voedsel weg en nog eens 5 kilo voedsel dat onaangeroerd in de verpakking of de schil zit. Daaronder ook voedsel dat lang houdbaar is, zoals rijst, (gedroogde) pasta en koffie. De EU werkt aan een wetsvoorstel om niet langer een THT-datum verplicht te stellen bij dit soort producten. Lees meer

PILOT PROREST: 14 PROCENT MINDER DERVING

De voedselverspiling in de catering is laag omdat het tegengaan van derving onderdeel is van het verdienmodel. De marges zijn klein, dus loont het om zo min mogelijk te verspillen. Maar het kan altijd beter. Prorest heeft daarom niet alleen meegedaan met het onderzoek van de Veneca, maar heeft het rapport 'Reductie voedselverspilling in Nederlandse cateringsector' van Han Soethoudt ook gebruikt als basis voor een pilot van zo'n acht weken bij negentien bedrijfsrestaurants. Lees verder

VERSPILLING LIJKT TOE TE NEMEN

De gemiddelde Nederlander gooit elk 47 kilo voedsel weg. Het gaat dan om vermijdbare verspilling: schillen en dergelijke dus niet meegerekend. De totale voedselverspilling per hoofd van de bevolking is veel groter: die ligt tussen de 83 en 151 kilo, opgeteld tussen de 1.381 miljoen en de 2.484 miljoen kilo (cijfers 2009). Lees meer

TASTE THE WASTE

De Duitse wetenschappers en journalisten Stefan Kreutzberger en Valentin Thurn verbaasden zich ook over de omvang van de voedselverspilling. In hun boek Die Essensvernichter brengen ze de verspilling in kaart en gaan ze op zoek naar de oorzaken. Valentin Thurn heeft het boek vervolgens omgewerkt tot een documentaire van 90 minuten met verbijsterende feiten en beelden: Taste the Waste.

Bekijk de trailer van Taste the Waste

LELIJKE GROENTE

Het bestaat: lelijke groente. De EU heeft ooit zelfs in regels vastgelegd hoe 36 soorten groente en fruit eruit moet zien. Al in 2009 is dat voor 26 soorten weer teruggedraaid, maar supermarkten zijn daar niet in meegegaan. De Britse keten Tesco en de Duitse keten Edeka (met zusterbedrijven Netto en Rewe) hebben in het najaar van 2013 het roer omgegooid en zijn ook lelijke groente gaan verkopen en aanprijzen. Lees meer

INSPIRERENDE VOORBEELDEN

Het boekje 'Reducing the Food Wastage Footprint' is een toolkit van de FAO. De toolkit beschrijft uitgebreid het probleem van de voedselverspilling wereldwijd, maar geeft ook 77 concrete en inspirerende voorbeelden hoe huishoudens, producenten en regeringen voedselverspilling hebben teruggedrongen.

Download de FAO Toolkit

Dossier Fressen und Moral

De Süddeutsche Zeitung publiceerde recent 'Dossier Fressen und Moral'. Het dossier is wel erg breed en is in zijn tips vaak specifiek gericht op Duitsland. In het dossier gaat één artikel over voedselverspilling.

Gerelateerde artikelen

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen