Blog | Technisch schoon én optimale schoonbeleving

Iedereen blij maken met schoon: dat is onze missie. We willen dat gebruikers van een gebouw zich prettig, welkom en gewaardeerd voelen en optimaal kunnen presteren. Maar schoon is geen objectieve maatstaf. Wat schoon is, zit hem deels in de beleving en is dus voor iedereen een beetje anders. Traditioneel wordt de kwaliteit van het schoonmaakwerk gemeten volgens objectieve technische criteria (VSR/KMS bijvoorbeeld). Stel nu dat de schoonmaak technisch op orde is, terwijl de klant of gebruiker niet tevreden is. Je maakt het sanitair drie keer per dag grondig schoon maar het blijft er stinken. De toiletbezoeker ervaart de ruimte daarom niet als schoon. Als schoonmaakbedrijf vraag je je dan af: ‘Is technisch schoon wel schoon genoeg?’

Om meer zicht te krijgen op hoe gebruikers schoon beleven, ontwikkelden we een nieuwe meetmethode: Optim-eyes. Hiermee koppelen we technisch schoon aan de beleving van schoon. We  brengen in kaart (1) hoe belangrijk gebouwgebruikers het schoon zijn van een bepaalde ruimte vinden (bijvoorbeeld sanitair, kantoorruimte, centrale hal en pantry) en (2) hoe schoon ze die ruimte in de praktijk vinden. De gebruikers kunnen dit aangeven door een paar simpele vragen te beantwoorden via een online tool.  De resultaten van deze meting koppelen we binnen Optim-eyes aan de resultaten uit de (3) technische meting. Zo kunnen we direct zien waar de beleving afwijkt van de technische normen voor schoon, en waar we dus in actie moeten komen.

De volgende vraag is dan hoe de beleving van schoon te optimaliseren? Een sanitaire ruimte die onfris ruikt nog vaker schoonmaken, is niet altijd de oplossing. Het plaatsen van een luchtverfrisser of geurfolie op de wanden kan wél uitkomst bieden. Er zijn vele belevingverhogende middelen en materialen. Maar je moet natuurlijk wel de oorzaak kennen. Gaat het om een kapotte rioolaansluiting, dan adviseren wij de klant deze eerst te herstellen. Vervolgens herhalen wij de meting om te zien of het probleem is opgelost.

Dit continue proces van schoonbeleving meten, verhogen en managen hebben we geborgd binnen ServClean: ons programma voor belevingsmanagement. We leggen onze inzet niet alleen langs de objectieve meetlat, maar stemmen deze optimaal af op wat gebouwgebruikers belangrijk vinden. Zo werken we aan technisch schoon én optimale schoonbeleving.

Onze opdrachtgevers zijn enthousiast over Optim-eyes en willen zich graag spiegelen aan vergelijkbare gebouwen in de branche. Daarom werken we nu aan een vervolgstap: de nationale Optim-eyes barometer!

Ad van Poppel

Directeur Kwaliteitszorg Gom Schoonhouden

 

Gerelateerde artikelen

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen