Gezonde gebouwen: negen concrete tips

BELANGRIJK: DE JUISTE TEMPERATUUR
Een lagere temperatuur leidt tot een daling van de productiviteit met 4 procent, bij een hogere temperatuur is de daling zelfs 6 procent.

GEEF MENSEN (EEN BEETJE) MEER CONTROLE
Als mensen (een beetje) controle krijgen over de omgevingstemperatuur scoren ze 3 procent beter in logisch denken en gaan ze 7 procent sneller typen. Volgens een andere studie neemt de productiviteit over de hele lijn met 3 procent toe.

MEER DAGLICHT LEIDT TOT MINDER VERZUIM
Gebrek aan daglicht kan leiden tot grote ontevredenheid. Mensen die profiteren van daglicht slapen 's nachts 46 minuten meer, hebben minder fysieke klachten, voelen zich vitaler en verzuimen minder.

BEPERK HET OMGEVINGSGELUID
Maar liefst 99 procent van de mensen heeft er last van als er te veel omgevingsgeluid is. Ze werken minder accuraat en efficiënt, het heeft effect op hun gezondheid en zorgt voor stress. Het verlies in productiviteit kan zelfs oplopen tot 66 procent.

GEEF MEDEWERKERS 'PERSONAL SPACE'
Als mensen te weinig ruimte (personal space) hebben of te veel lawaai ervaren, heeft dat een negatieve invloed op welbevinden en productiviteit.

BEVORDER ONTMOETEN EN ONTSPANNEN
Voldoende ruimte voor ontmoeten en ontspannen zijn van vitaal belang. Het bevorderen van cohesie tussen medewerkers bij een callcenter van de Bank of America leidde tot een afname van stress met 6 procent, het verloop daalde van 40 naar 12 procent, en de performance verbeterde zodanig dat het de bank15 miljoen dollar opleverde.

UITZICHT BEVORDERT DE PRODUCTIVITEIT
Uitzicht bevordert de productiviteit: bij een callcentre nam de performance toe met 7 tot 12 procent, bij een ICT-afdeling besteedden medewerkers 15 procent meer tijd aan hun hoofdtaken.

ZORG VOOR EEN GROENE OMGEVING
Mensen voelen zich prettig bij uitzicht op groen of bij een omgeving met natuurlijke materialen en organische vormen. Planten zorgen voor een betere luchtkwaliteit en verbeteren productiviteit, concentratie en efficiency. Is groen niet mogelijk, dan kan kunst helpen.

BEWEGEN VOORKOMT VERZUIM
Uit een Nederlandse studie blijkt dat mensen die regelmatig met de fiets naar het werk komen, jaarlijks iets meer dan een dag minder verzuimen dan collega's die dat niet doen.

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen