Leren communiceren

Ik kwam erop toen ik vanochtend in Zwijndrecht in de file kwam te staan. Er was een ongeluk gebeurd waardoor de oprit naar de snelweg was afgesloten. Na enig omrijden bleek ook de tweede oprit afgesloten. De opstoppingen waren te klein om in de landelijke berichtgeving vermeld te worden, maar zorgden voor behoorlijk veel overlast in mijn woonplaats. Dan komt toch de vraag op of de politie dat niet kan melden met een pushbericht op de mobiele telefoon van mensen die in de omgeving verblijven en hebben aangegeven dat ze zo'n pushbericht willen ontvangen. Daarmee zouden autorijders zijn geholpen, waren files vermeden en hadden ook de omwonenden veel minder overlast gehad.

Communiceren is nog best lastig, zo blijkt keer op keer. Een bekende van me wilde laatst gaan wandelen in het Zuid-Limburgse Noorbeek. Gelukkig is hij er bekend en had hij al snel door dat de bus een wel heel erg exotische route nam en ver om Noorbeek heen reed. Er was een processie in het dorp ervoor, vertelde de chauffeur bij navraag. Passagiers voor Noorbeek konden drie kilometer voorbij het dorp uitstappen. Je zult maar slecht ter been zijn. Het meest onbegrijpelijke was natuurlijk dat de chauffeur die omleiding niet even aankondigde. En ook de busmaatschappij was niet op het idee gekomen om de omleiding kenbaar te maken met een flyer op de haltes en in de bus of op de schermen met actuele reisinformatie.

Ook een goed voorbeeld van slechte communicatie: staatssecretaris Klijnsma die suggereerde dat gepensioneerden maar een moestuintje moesten nemen. Klijnsma lijkt mij een bekwame en ook zeer betrokken staatssecretaris. De suggestie om een moestuintje te nemen was waarschijnlijk ook heel onschuldig en goed bedoeld. Maar in de context van de pensioenen die allemaal minder zullen worden, was het natuurlijk een communicatieve blunder. De sociale media en de pers sprongen er dan ook gretig bovenop, wat overigens ook wel weer te denken geeft.

Het pleit misschien wel voor Klijnsma dat ze zo'n fout maakt. De meeste politici hebben zoveel mediatrainingen gehad dat ze op een slimme manier de pers weten te halen, om vervolgens helemaal niets te zeggen. Dat strekt zich steeds verder uit. Ook de voetballers van het Nederlands elftal hebben inmiddels een mediatraining gehad. Dat valt me toch wat tegen van Louis van Gaal, die toch op heel eigen wijze een 'great communicator' is. Een Britse krant vatte dat perfect samen bij de aankondiging dat Van Gaal een contract had getekend bij Manchester United: 'The Ego has Landed.'

Bij Facilicom hebben we een paar jaar geleden een stijlwijzer geïntroduceerd dat nu overal wordt gebruikt. Vooral in brieven aan medewerkers maakten we ons schuldig aan formeel taalgebruik. Dat schrikt af, maar het leidt ook af van de boodschap. De stijlwijzer dwingt briefschrijvers om goed na te denken over de precieze boodschap die ze willen communiceren en hoe ze die boodschap zo moeten formuleren dat de ontvanger hem ook zal begrijpen. Brieven moeten altijd met naam en toenaam worden ondertekend en er moet duidelijk worden aangegeven waar mensen terecht kunnen als ze (toch nog) vragen hebben. Dat is een voorbeeld van goed communiceren. En dat hebben we bij Facilicom dus ook moeten leren. Helemaal niet zo gek, want je leert dat nergens: communiceren.

Relaties lopen stuk op niet kunnen communiceren. Hele families worden uiteengedreven door miscommunicatie. Buren staan elkaar naar het leven omdat ze nooit hebben gepraat over kleine ergernissen. Werkrelaties kunnen totaal ontwricht raken door slechte communicatie. Grote projecten leiden tot miljardenverliezen omdat betrokken partijen geen informatie delen. Het zou volgens mij dan ook helemaal niet zo gek zijn als mensen zouden leren communiceren. En omdat dat voor iedereen belangrijk is, zouden we dat het beste op school kunnen doen. Het is misschien goed om daar op dit moment aandacht voor te vragen nu de iPad zijn intrede doet in het onderwijs. Zo'n tablet is natuurlijk heel handig in de klas, maar bevordert nu niet bepaald de onderlinge communicatie. Dat terwijl toch ook deze iPad-generatie het straks voor een belangrijk deel zal moeten hebben van menselijke interactie.

We leren op school allemaal lezen en schrijven. Maar dat wil nog niet zeggen dat we dan ook goed kunnen communiceren. Dat terwijl communicatie, als je er goed over nadenkt, toch eigenlijk de smeerolie is van de samenleving. Zou het dan niet heel zinvol zijn als iedereen op school zou leren communiceren?

Gerelateerde artikelen

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen