Blog | High impact crimes

Goed nieuws: het aantal inbraken is weer gedaald. Het zijn er echter nog steeds 71.000 per jaar. Anders gezegd: er wordt in Nederland iedere dag in 194 woningen ingebroken. Zo'n inbraak kan een traumatisch effect hebben. Inbraak wordt in de statistieken dan ook aangemerkt als een 'high impact crime'. Gek dus dat maar zo weinig mensen een inbraakalarm hebben.

De roep om meer veiligheid beheerst al jaren het publieke debat. Dat is wel bijzonder, want het is ook al jaren zo dat de criminaliteit daalt. Ook in het afgelopen jaar heeft die trend zich voortgezet, zo meldde het CBS eind april.  In 2014 zijn er 8 procent minder misdrijven geregistreerd dan het jaar ervoor, en dat is de sterkste daling van de afgelopen tien jaar. Het is ook niet zo dat mensen opeens minder misdaad melden: het CBS meet namelijk ook de bereidheid om aangifte te doen, en die bleef nagenoeg onveranderd. Het CBS heeft in het bijzonder gekeken naar 'high impact crimes', ook omdat de politie daar sinds 2012 extra aandacht aan geeft. Het aantal geregistreerde gewelds- en seksuele delicten daalde met 6 procent. Het aantal aangiftes van straatroof en overvallen daalde elk met 23 procent. En het aantal inbraken daalde met 19 procent.

Dat geweldsdelicten, seksuele delicten, straatroof en overvallen zijn aangemerkt als high impact crimes, lijkt me niet meer dan logisch. Dat ook inbraak wordt gezien als een misdrijf met een grote impact, was eerlijk gezegd nieuw voor mij. Maar inderdaad, van mensen die het slachtoffer zijn van inbraak hoor je wel dat ze het ervaren als een enorme inbreuk in hun persoonlijk levenssfeer. En dat ze zich doorgaans nog lang onveilig voelen in hun eigen huis. Het is dan ook vaak zo'n inbraak die mensen ertoe aanzet om een inbraakalarmeringssysteem aan te leggen. Dat is eigenlijk wel gek. De aanhoudende roep om meer veiligheid betekent dat het gevoel van onveiligheid in de samenleving groot is. De meeste mensen hebben bovendien steeds meer waardevolle spullen in huis. En dan wordt een inbraak door veel mensen ook nog eens als traumatisch ervaren. Maar toch doen we daar vaak pas iets tegen als het te laat is.

Dat is wel op meer fronten te zien. Steeds meer huizen zijn uitgerust met rookmelders. Maar als je dan vraagt of mensen ook brandblussers in huis hebben, of toch in ieder geval een blusdeken, dan is het antwoord meestal negatief. Terwijl dat toch simpele en ook niet erg kostbare middelen zijn om een beginnende brand in de kiem te smoren. Ook hebben maar weinig mensen een AED in huis. Terwijl ook zo'n apparaat levens kan redden. Toegegeven, een AED is wat prijzig om zelf aan te schaffen: je bent al gauw 900 euro kwijt. Daarom heb ik een tijdje terug bij mijn buren het voorstel neergelegd om samen zo'n apparaat te kopen en tegen een gevel midden in de straat op te hangen. Niemand was geïnteresseerd. Dat terwijl mijn voorstel helemaal niet zo gek was, lees ik nu: zelfs de Hartstichting vindt het van groot belang dat er voldoende AED's in woonwijken komen.

We maken ons allemaal druk om de veiligheid, maar de maatregelen die we zelf kunnen nemen, maatregelen waarmee we bovendien onszelf, onze naasten en onze bezittingen kunnen beschermen, nemen we niet. Dat is misschien geen misdaad, maar het is dus wel een nalatigheid die een grote impact kan hebben.

Geert van de Laar, concerndirecteur facilitaire bedrijven Nederland

Misdaad in kaart

De politie houdt overigens voor elke buurt bij hoeveel inbraken er in de afgelopen drie maanden zijn geweest. Kijk op Misdaad in kaart

Gerelateerde artikelen

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen