Blog | Een eyeopener na negentien jaar ervaring in de schoonmaak

Na negentien jaar voor Gom klanten in het onderwijs en in kantoren te hebben bediend, maakte ik vorig jaar december de overstap naar Gom ZorgSupport. Ja zeker, dat is óók schoonmaken, maar wat een wereld van verschil. Ik wist dat beslissingsprocessen over meer schijven lopen, en dus wat meer tijd konden kosten. Ik wist ook dat de financiering van de zorg wel heel erg kabinet-gedreven werd. En toch heeft die overstap me heel erg verrast. Want waar ik me nog dagelijks over kan verbazen, is het verschil in perceptie van schoonmaak.

In de zorg kun je nóg meer een bijdrage leveren aan het primaire proces van de klant. Het schoonmaken van een OK vraagt echt om specialisme. En die OK een keer overslaan is er echt niet bij. Toegegeven, de primaire processen van pakweg een ziekenhuis of een zorginstelling en die van Gom liggen redelijk dichtbij elkaar. Als Gom-medewerker kun je zelfs bijspringen bij taken aan het bed, vooral taken waarvoor niet direct een medische achtergrond vereist is. En hoezeer ik altijd ook hoog opgeef van de kwaliteit van ‘mijn’ mensen: bijspringen in het primaire proces bij bijvoorbeeld een vliegbasis Gilze-Rijen, waar ik tot 1 december over de vloer kwam, is een stuk lastiger.
 
In de zorg kan het. In de zorg wordt het gewaardeerd. En in de zorg zal het zelfs niet lang meer duren, of de inbreng van schoonmaak is essentieel. We weten allemaal hoeveel moeite het kost om handjes aan het bed te vinden. Nu al, en straks wordt het helemaal een onmogelijkheid. Onze medewerkers kunnen bij uitstek die lichtere zorgtaken aan het bed uit handen nemen. Laat de echte experts - verpleegkundigen, specialisten - zich maar concentreren op de zware zorgtaken. Met het concept ‘Fleur’ sorteerden we vorig jaar al succesvol voor op die ontwikkeling. Gespecialiseerde medewerkers van Gom springen bij in de zorg of thuiszorg. Fleurmedewerkers doen bijvoorbeeld de taken die niet onder de reguliere thuiszorg vallen, zoals een broodje smeren of de planten watergeven.
 
Als schoonmaakbedrijf hebben we óók de mogelijkheid om de leefomgeving in de zorg positief te beïnvloeden. Tijdens onze Zorgdag 2017 ging het al over het belang van een healing environment. Want ja, die omgeving draagt écht bij aan het genezingsproces, zegt onderzoek na onderzoek. Na drie maanden kijk ik daarom met compleet andere ogen naar de zorg. Wat zich hier voltrekt - het échte partnership tussen opdrachtgever en schoonmaakbedrijf - mag een voorbeeld heten voor andere sectoren!
 
Simone van de Velde
Business unit directeur Gom ZorgSupport

Gerelateerde artikelen

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen