Denktank B30 officieel geopend

Op 19 april heeft koning Willem Alexander PPS-project B30 officieel geopend. Het ingrijpend verbouwde en gerenoveerde pand biedt al sinds afgelopen najaar plaats aan 450 werkplekken voor de medewerkers van het Centraal Planbureau (CPB), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

B30, de naam is afgeleid van het adres: Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag, is een statig en imponerend Rijksmonument dat tussen 1912 en 1917 werd gebouwd voor het ministerie van Landbouw, Nijverheid en Visserij, het latere ministerie van Economische Zaken. In 2013 hebben de laatste ambtenaren van dit ministerie het pand verlaten en werd het mogelijk het kantoor te herontwikkelen en om te vormen tot een modern kantoorgebouw.

 Foto: Fred Ernst
Foto: Fred Ernst

‘De ambitie is om B30 te ontwikkelen tot hét kenniscentrum van de Rijksoverheid. Geen doorsnee kantoor, maar een denktank waar excellent onderzoek verricht wordt en prikkelende debatten en seminars plaatsvinden. Deze ambitie moet weerspiegeld worden in de architectuur, de voorzieningen en de dienstverlening in het pand.’ Het citaat komt uit het ambitiedocument, waarin ook is te lezen dat het ging om ‘een complexe ontwerpopgave’.

De herontwikkeling van het pand werd als PPS-project aanbesteed, waarbij het winnende consortium verantwoordelijk werd voor design, build, finance, maintain en operate. Facilicom won als single party de tender op zowel prijs als kwaliteit. In een eerder artikel in Facilitair! werden Facilicom en partner Kaan Architecten geprezen dat ze al bij de eerste dialoog kwamen met ‘een ontzettend sterke visie op het ontwerp’.

Het inmiddels honderd jaar oude pand is met de revitalisering een heel nieuwe levensfase ingegaan. Een nieuwe fase die dertig jaar lang wordt begeleid door Facilicom, want dit single party-consortium blijft tot 2047 verantwoordelijk voor onderhoud en exploitatie van B30.

Lees ook de artikelen B30: van statig ministerie naar denktank, B30: integraal bouwen werkt ook bij herbestemmen en Rijksmonument met hypermoderne beveiliging of kijk daar de video die is gemaakt over het gerenoveerde pand.

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen