Cradle 2 Cradle schoonmaken

Schoonmaakbedrijven zijn al vele jaren bezig om de milieubelasting terug te dringen. Na de microvezel en het Ecolabel lijkt de markt tevreden. Maar het kan nog schoner. Veel schoner. Ik vind dat we met de huidige situatie niet tevreden moeten zijn. Daarom maken we bij Gom vanaf eind april bij de dagelijkse schoonmaak nog uitsluitend gebruik van schoonmaakmiddelen die Cradle 2 Cradle zijn. Met plantaardige grondstoffen die 100 procent afbreekbaar zijn. Afkomstig van een toeleverancier die voldoet aan de strenge normen die de Cradle 2 Cradle-certificering stelt. Gemaakt in een fabriek die helemaal ecologisch is. En verpakt in flessen die 'Plantastic' zijn, want grotendeels gemaakt van suikerriet en plasticafval uit de oceanen. De producten van onze leverancier Ecover voldoen daarmee aan het Cradle 2 Cradle Gold Level. En dat is, zeker bij zo'n relatief nieuwe en strenge norm, enorm hoog. 

In de schoonmaaksector letten we altijd al op de milieubelasting. Gom heeft daar volop aan bijgedragen. Dankzij het gebruik van microvezeldoekjes hebben we het gebruik van schoonmaakmiddelen fors weten terug te dringen. Maar bij bepaalde soorten vervuiling voldoen die methodes niet en dan moeten we er toch op terugvallen. Met het Green Selection Program hebben we opdrachtgevers de laatste jaren al een milieubewust alternatief geboden. Met elementen die, eerlijk is eerlijk, soms om een investering van de opdrachtgever vroegen. En dat was vaak de reden voor bedrijven om het dan toch maar niet te doen. We hebben de lat daarom weer wat hoger gelegd. We hebben gezocht naar milieubewuste alternatieven die niet zouden leiden tot een tariefsverhoging. Die hebben we nu gevonden met de nieuwe lijn van professionele producten van Ecover. En in het kader van ons project ‘De groene ambitie’ hebben we besloten om maar meteen volledig over te schakelen op deze Cradle 2 Cradle-schoonmaakmiddelen.

Het is een belangrijke les voor ons geweest. Klanten zijn zeer geïnteresseerd in milieubewuste alternatieven. Maar prijs blijft belangrijk. Daar hebben we alle begrip voor. Sterker nog: misschien moeten bedrijven zoals Gom het ook wel als een uitdaging zien om mooie alternatieven te vinden die passen binnen de tariefstructuur zoals die is. Milieubewuste producten en Cradle 2 Cradle-producten zorgen voor een belangrijke winst op het gebied van milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar het is natuurlijk helemaal fantastisch als dat de maatschappij en dus ook opdrachtgevers niets extra kost. Dan zijn er geen redenen meer voor bedrijven om die producten niet te gaan gebruiken. Dan kunnen we pas echt stappen zetten en profit realiseren voor people en planet. 

Met de keuze voor Ecover biedt Gom nu dus een geweldig alternatief als het gaat om schoonmaakmiddelen. Want milieubewuster dan Cradle 2 Cradle Gold Level bestaat er op dit moment eigenlijk niet. Maar dan moeten opdrachtgevers hier natuurlijk wel voor kiezen. In veel uitvragen wordt al aandacht besteedt aan MVO. Schoonmaakmiddelen moeten dan ‘zoveel mogelijk’ of ‘bij voorkeur’ voldoen aan de ecolabel-kenmerken. Maar Cradle 2 Cradle gaat verder, heel veel verder. Wie kiest voor Cradle 2 Cradle maakt de wereld echt een beetje beter. Daar komt nog eens bij dat Ecover de producten wil blijven ontwikkelen en verbeteren, zodat ze steeds beter scoren op de milieu-index. Dat hoort bij Cradle 2 Cradle. Het past bovendien goed bij Gom want ook wij willen steeds verder gaan met onze groene ambitie. We hopen dat opdrachtgevers ons daarin volgen en, sterker nog: ons daarin uitdagen. Zodat we ook de toekomst kunnen laten stralen.


Ad van Poppel, directeur kwaliteitszorg en innovatie Gom

Gerelateerde artikelen

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen