Blog | Start-up

Het is natuurlijk wel iets om even bij stil te staan als je bedrijf vijftig jaar bestaat. Dat doen we ook in de nieuwe editie van Facilitair! Bijvoorbeeld in een gesprek met concert- en congresgebouw De Doelen in Rotterdam, sinds 1975 onafgebroken klant. We kijken ook terug met onze oprichter, de heer Geurts, die nog eens uit de doeken doet wat zijn visie was in 1966: opdrachtgevers zo goed mogelijk ondersteunen door ze een combinatie te bieden van facilitaire diensten. Die visie is nog steeds actueel. Of misschien moet ik wel zeggen: die visie is nu actueler dan ooit.

Juist dit jaar zetten we daar namelijk een forse stap in met het samengaan van Facilicom Facility Solutions en Breijer Bouw en Installatie. Daarmee zijn soft en hard facilities echt samengebracht in één bedrijf. We noemen het intern wel Facilicom 2.0. Facilicom Solutions is een bedrijf dat 'totaal integraal' werkt en dat ook kan waarmaken omdat in alle geledingen van het bedrijf de kennis van soft facilities, hard facilities en integraal werken is samengebracht. Ook in de uitvoering, want daar werkt Facilicom Solutions in bijna alle gevallen met eigen mensen. Mensen die getraind en gestimuleerd worden om integraal te werken, om naar het totaal te kijken, en daar zelf aan bijdragen door taken of zelfs functies te combineren.

Zo werken we al bij grote opdrachtgevers als a.s.r., Willemswerf, ESA-ESTEC en BP. In dit nummer is te lezen hoe we daar in doorontwikkelen bij Vodafone en PostNL. Ook laten we zien hoe totaal integraal werken er in de praktijk uitziet bij KPN. Het is in dat contract dat we de basis hebben gelegd voor deze nieuwe manier van werken. Om de 1.400 technische objecten van KPN te onderhouden hebben we welbewust een geheel nieuwe organisatie opgezet, een organisatie die niet hoefde te werken vanuit de bestaande patronen bij Facilicom, maar slechts één leidende gedachte meekreeg: het zo goed mogelijk organiseren van een totaal integrale dienstverlening.   Daar is intern zeker discussie over geweest, want eigenlijk hebben we hiermee onze eigen concurrent opgericht. Dat past goed bij de gedachte van Yuri van Geest van de Singularity University dat bedrijven zelf hun eigen worst enemy moeten starten, omdat ze anders op termijn worden ontwricht door de Airbnb of Uber van hun branche. Het is precies wat we bij Facilicom hebben gedaan. En dat is zo'n succes dat heel Facilicom Facility Solutions en een groot deel van Breijer nu opgaan in die start-up. We zijn erg trots op de vijftig jaar die achter ons liggen, maar met deze vernieuwende propositie voelt het alsof we de markt helemaal opnieuw gaan bestormen.

Hans Gennissen, president-directeur Facilicom Services Group.

Gerelateerde artikelen

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen