Waken robots straks over onze veiligheid?

Mijn vorige blog stond in het teken van predictive security door 'Big Data', een trend die op korte termijn impact heeft op de veiligheidssector. Een andere trend die, daar zijn de belangrijkste experts en trendwatchers het wel over eens, op wat langere termijn een vlucht zal nemen is robotisering. In diverse sectoren, zoals bijvoorbeeld de manufacturing industry en offshore, zijn robots niet meer weg te denken. Op een paar pilots na zijn robots in de veiligheidssector nog toekomstmuziek, maar dat duurt niet lang meer.

Een voorbeeld van robottechnologie in de praktijk. Vorig jaar nam Amazon (het bedrijf waaraan ik in mijn vorige blog ook al refereerde) Kiva over, een bedrijf dat robots bouwt die worden gebruikt voor de warehouse industry. Het bedrijf kondigde nog niet zo lang geleden aan dat het bezig is met de ontwikkeling van drones voor de levering van kleine pakketten bij consumenten thuis. Waar 'Big Data' (zie vorige blog) ervoor zorgt dat Amazon eerder weet dan jijzelf welk boek je wil lezen, zorgen de drones ervoor dat het letterlijk uit de lucht komt vallen.

Ook Google investeert fors in robottechnologie. In totaal werden vorig jaar acht bedrijven overgenomen die zich bezighouden met robottechnologie, waaronder Boston Dynamics. Dit bedrijf ontwikkelt robots voor militaire toepassingen. Daarnaast is Google al langer bezig met de ontwikkeling van zelf-rijdende auto's en heeft aangekondigd dat het robots wil ontwikkelen voor andere toepassingen. Het is duidelijk dat de grootste technologie concerns wereldwijd veel geld en tijd investeren in robottechnologie.

De voorbeelden van Amazon en Google tonen aan dat robots niet per definitie voorbehouden zijn voor toepassingen in complexe, vieze, gevaarlijke of arbeidsintensieve werkzaamheden in fabrieken. De toepassingen worden breder en robots gaan ongetwijfeld een grotere bijdrage leveren aan een veiliger samenleving. De technologie achter robots die (ondermeer) door Boston Dynamics worden geproduceerd voor militaire toepassingen, komen op termijn ook beschikbaar voor civiele toepassingen.

De eerste voortekenen zijn er al. Tijdens de European Security Conference & Exhibition van ASIS International mochten we bijvoorbeeld samen met het bedrijf Robot Security Systems een nieuwe generatie bewakingsrobots presenteren. Deze security and surveillance robot, genaamd SAM (Secure Autonomous Mobile) is volgepakt met de nieuwste sensoren, elektronica en software. SAM observeert, detecteert en rapporteert volledig autonoom op normafwijkende situaties. Het systeem is beveiligd tegen externe aanvallen zoals hacking, obstructie of vernieling. En toch is het nog geen volwaardige opvolger van de mens.

Dat robots het werk van een beveiliger op termijn overnemen geloof ik niet. Robots maken het werk van beveiligers echter wel efficiënter, gemakkelijker, plezieriger en veiliger. Het blijft echter de mens die controle en regie houdt. En dat is maar goed ook, vooralsnog heeft een gemiddelde robot nog het IQ van een hond. Ook als de technologie breder en sneller beschikbaar komt, zijn er nog diverse politieke en juridische barrières te slechten. 

Coen van Luijken
Directeur business development bij Trigion Beveiliging.

Gerelateerde artikelen

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen