Blog | Stop de kaalslag van Nederland

Een makkelijke quizvraag om te beginnen. Wat zou een opdrachtgever liever doen: a) het budget voor glasbewassing per jaar met € 4.000 verhogen of b) € 100.000 uittrekken voor nieuwe ramen? Het rationele antwoord is natuurlijk antwoord a. Maar toch worden we bij Gom Specialistische Reiniging de laatste jaren nogal eens geconfronteerd met opdrachtgevers die niet zo rationeel denken. Opdrachtgevers die jarenlang hebben bezuinigd op het onderhoud van het glas, de kozijnen, de omlijsting of de gevelbeplating. Net zo lang totdat de enige optie is om het glas te vervangen, voor een veelvoud van het bedrag dat een glazenwasser per kwartaal kost.

Natuurlijk kan ik die redenatie wel volgen. In de tijd dat we economisch een stapje terug moesten doen, lag bezuinigen op gevelonderhoud voor de hand. De glazenwasser kwam niet meer elk kwartaal, maar eens per half jaar of zelfs eens per jaar. De kantoorschoonmaak sla je minder snel over. Vette bureaus en overvolle prullenbakken zijn niet bevorderlijk voor de medewerkerstevredenheid. Dat de gevel vervuilt, ziet een medewerker veel minder snel. Temeer omdat het vervuilingsproces heel geleidelijk gaat.
 
Dat die vervuiling van de buitenkant zo geleidelijk gaat, is ook meteen het verraderlijke. Want dat wil niet zeggen dat het ook ongevaarlijk is. Integendeel. Vuil vreet zich in het glas in. Zure regen tast coatings aan. Materialen gaan oxideren. Dat kán zo ver gaan dat het effect van jarenlang achterstallig onderhoud onomkeerbaar is. En dan wordt die paar duizend euro besparing per jaar compleet teniet gedaan, omdat alleen vervanging van ramen, kozijnen of gevelbeplating nog een mogelijkheid is.
 
Gelukkig laten veel gebouweigenaren en -beheerders het niet zo ver komen. Ik zie regelmatig aanvragen voor gevelinspecties voorbijkomen. Dat zijn de oplettende opdrachtgevers die zich realiseren dat een paar jaar bezuinigen risico’s met zich meebrengt. Maar in heel veel gevallen zie ik die alertheid niet. Want een budget voor glasbewassing of gevelonderhoud dat al jarenlang is gehalveerd, gaat niet zomaar weer omhoog. Een facilitair manager die dat bepleit bij z’n financieel directeur heeft wel wat uit te leggen, vermoed ik.
 
Misschien dat dit blog een kleine bijdrage levert om de kaalslag van Nederland een halt toe te roepen. Want écht dames en heren opdrachtgevers, gevelonderhoud is niet alleen voor de sier. Die glazenwasser per maand of per kwartaal staat vooral op die hoogwerker om de economische levensduur van uw pand te optimaliseren!
 

Peter Hoeijmans
Business unit directeur Gom Specialistische Reiniging

Gerelateerde artikelen

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen