Predictive security door ‘Big Data’

Big Data is en blijft voorlopig een trending topic. In de afgelopen twee jaar hebben we meer informatie geproduceerd dan in de 2.000 jaar daarvoor. Elke minuut verschijnen er 600 nieuwe blogs, 34.000 tweets en 24 uur aan video op YouTube. Dit om maar eens een beeld te geven de informatie die wereldwijd geproduceerd wordt door zowel consumenten als bedrijven. Die laatste groep worstelt om de overvloed aan data op te slaan en te verwerken tot bruikbare informatie. 

Voor bedrijven komt Big Data steeds meer beschikbaar als gevolg van de verdergaande digitalisering (data communicatie en goedkope rekenkracht), leeralgoritmen worden beter door de beschikbare data. En door de explosieve groei van het internet is er gewoonweg meer data beschikbaar. Terwijl de hoeveelheid data nog steeds groeiende is, in het jaar 2020 beschikken we over 400% meer data dan nu, heeft nog slechts een beperkt aantal bedrijven een antwoord op de hoeveelheid, snel groeiende en ongestructureerde data. 

Waar Big Data oplossingen feitelijk nog in de kinderschoenen staat zijn er al wel toonaangevende bedrijven die voorop lopen. Eén van die bedrijven is het Amerikaanse bedrijf Amazon. Deze organisatie raadt ons al langer boeken aan op basis van persoonlijke voorkeuren. Onlangs heeft dit bedrijf een patent gedeponeerd op predictive shipping. Amazon weet eerder dan jij welk boek je wil lezen en stuurt het je toe, nog voor je het hebt gekocht. Om het lezen van een boek te vergelijken met beveiliging gaat wat ver, maar Amazon is één van de bedrijven waar ook de beveiligingssector een voorbeeld aan kan nemen.

De beveiligingssector heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld, van klassiek risicomanagement (maatregelen op basis van risico's) naar oplossingen gecombineerd met predictive profiling (voorbereidingshandelingen op basis van risico's). Net als in andere sectoren is ook onze sector onderhevig aan technologische ontwikkelingen en (razendsnelle) toename aan beschikbare data. Gegenereerd door technische systemen zoals alarmsystemen, brandmeldinstallaties, toegangsbeheerssystemen, bewegingsmelders en CCTV. Er zijn al geruime tijd softwarematige oplossingen die de data van deze systemen koppelen, maar het wachten was op een oplossing die ook informatie uit externe (publieke) databases zou meenemen in de dataverwerking.

Gelukkig steken ook in de beveiligingssecor een aantal pioniers hun kop boven het maaiveld uit. Dat doen zij in netwerken zoals bijvoorbeeld the Hague Security Delta of in (kleiner) projectverband. Samen met partners zoals DySI (Dynamic Systems Intelligence) hebben we hier ook vanuit Trigion ervaring in opgedaan. De ervaring leert dat de kwaliteit van beslissingen, bijvoorbeeld opschalen naar hulpdiensten, verbetert.

Het is een kwestie van tijd en dan zullen er systemen geïntroduceerd worden die op basis van grote hoeveelheden data een voorspellend vermogen hebben. Een nieuw tijdperk dient zich aan, een tijdperk van predictive security ondersteund door Big Data oplossingen. In kennisnetwerken, zoals bijvoorbeeld the Hague Security Delta, zijn kennispartners betrokken om deze nieuwe  toekomst te creëren.      

Coen van Luijken
Directeur business development bij Trigion Beveiliging.

Gerelateerde artikelen

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen