Blog | Op plastic dieet

Van 14 tot en met 18 januari vond in Nederland de Week van de Circulaire Economie plaats. Een goed moment om een impuls te geven aan de awareness over circulariteit. Plus: een ideale aanleiding voor een plastic dieet.

Al een aantal jaren geleden namen we vanuit Facilicom Solutions het initiatief om te verkennen waar het verbeterpotentieel ligt als het gaat om een circulaire bedrijfsvoering. Dit vanuit de ambitie om de reguliere manier van denken en doen op het gebied van grondstoffen niet voor lief te nemen. In de cateringsector neemt circulariteit inmiddels een grote vlucht. Een initiatief zoals The Green House in Utrecht laat zien hoe ver we daarmee zijn. Ook in de schoonmaak zetten we stappen, bijvoorbeeld door circulaire werkwagens en schoonmaakmiddelen in biologisch afbreekbare verpakkingen te gebruiken.

Met een gespecialiseerde adviesgroep willen we nu onze ervaring, kennis en kunde inzetten om circulair facility management bij opdrachtgevers verder te brengen. Inmiddels zijn we daarmee op diverse locaties concreet aan de slag. Bijvoorbeeld met een scan die alle materialen die de organisatie in en uit gaan in kaart brengt. Hiermee kunnen we ontdekken welke materiaalstromen we circulair kunnen maken.

De belangstelling voor circulariteit bij Facilicom is niet beperkt tot onze adviesgroep. Tijdens de Week van de Circulaire Economie hebben we allerlei acties ondernomen om de bewustwording over het thema onder collega's te vergroten. We richtten bijvoorbeeld een "circulaire escape room" in: een ruimte waaruit je ontsnapt door vragen over circulaire kwesties te beantwoorden. Ook de "twee bekers per dag challenge" leidde spelenderwijs tot nieuwe inzichten. Hoewel we op onze kantoren een circulair systeem voor koffie- en theebekers hebben, is het natuurlijk het allerbeste om er zo min mogelijk te gebruiken. Daarom daagden we collega's uit om maximaal twee bekertjes per dag te gebruiken, één voor koffie en één voor thee of water. Op de laatste werkdag in de Week van de Circulaire Economie zetten we alle liften in ons kantoor stil (voor iedereen die er niet van afhankelijk is). Met als motto: zet je conditie in de lift, neem de trap.

Gedurende de gehele Week van de Circulaire Economie gingen een aantal collega's op een plastic dieet. Zeven dagen leven zonder producten in plastic te kopen, zoals ik met mijn gezin deed, doet je echt beseffen wat circulariteit zou kunnen betekenen. Bijna alles zit verpakt in plastic, of op zijn minst dichtgeplakt met plastic, ontdekte ik. Koekjes, pasta, margarine, fruitsappen - populaire producten in mijn gezin van vijf - zitten standaard in een plastic verpakking. Het kost best wat tijd en moeite om daarvoor plasticvrije alternatieven te vinden. Eigenlijk loop je zodra je iets nieuws koopt tegen de vraag aan: hoe kan het zonder plastic?

Het plastic dieet heeft mijn bewustzijn en kennis van het thema circulariteit verrijkt. Ik heb me verdiept in de impact van plastic op ons dagelijkse leven. Ik heb plasticvrije mogelijkheden ontdekt, zoals katoenen zakjes om groente en fruit uit de supermarkt in te vervoeren. Er zijn ook allerlei nieuwe vragen bij me opgekomen. Hoe veranderen we onze dagelijkse gewoonten? Hoe maak ik het verschil met de kleine stappen die ik neem?

Natuurlijk is de impact van een plasticvrije week op het wereldwijde milieu verwaarloosbaar. Maar wat mij betreft heeft de impact niet alleen te maken met het gebruik van plastic, maar vooral ook met het leren van nieuwe mogelijkheden en met het delen van ervaringen. Rond de Week van de Circulaire Economie hebben we met zó veel mensen gesprekken gevoerd over hoe onze consumptie anders en beter kan, dat er een dialoog voor de toekomst is gestart.

Die dialoog is ook essentieel om de transitie naar een circulaire economie te maken. Een transitie vereist dat we onze gewoontes aanpassen - en dat kan alleen door de alternatieven te ervaren. Het gaat erom ergens te beginnen en leerzame ervaringen op te doen. Zo kunnen we met z'n allen toch echt het verschil maken. We zullen niet meteen alles honderd procent op orde krijgen. Het is ook helemaal niet erg om wat guilty pleasures te hebben. Maar als we allemaal een aantal denksprongen maken en nieuwe wegen ontdekken, kunnen we wel degelijk een beweging naar een circulaire samenleving in gang zetten. Ik ga daarvoor met plezier op een structureel plastic dieet. 

Rogier Verbeek, directeur klant en markt, Facilicom Solutions

Gerelateerde artikelen

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen