Olympische beveiliging

Er was dit voorjaar al wat rumoer rond de Olympische Spelen toen een arts stelde dat sporters vanwege de veiligheid maar beter geen handen konden schudden. Ze zouden er maar besmettelijke ziektes van kunnen oplopen. Veel groter is de ontsteltenis van inwoners van Londen die moeten toestaan dat er op het dak van hun flat afweergeschut wordt geplaatst. Ik ben geen zwartkijker maar het is natuurlijk redelijk om te veronderstellen dat de Olympische Spelen wel eens doelwit zouden kunnen zijn van Al Qaida. Engeland is immers ook al eerder geplaagd door terroristische aanvallen. Het is echter wel de vraag hoe ver een land moet gaan met het nemen van beveiligingsmaatregelen.

De Britten hebben maar liefst 650 miljoen pond uitgetrokken voor beveiliging, en waarschijnlijk zal achteraf blijken dat er nog veel meer is uitgegeven. In totaal worden er 45.000 agenten, militairen en beveiligers ingezet. Sommige landen nemen dan ook nog eens eigen beveiligers mee: zo krijgt het team van de VS een escorte van maar liefst 1.000 beveiligingsmensen, waaronder 400 agenten van de FBI. In totaal nemen dit jaar 11.000 sporters deel aan de Olympische Spelen. Een simpel rekensommetje leert dus dat er per sporter iets meer dan vier beveiligingsfunctionarissen aanwezig zijn!

Beveiliging dient ervoor om risico’s zo veel mogelijk te beperken. Maar in mijn jaren bij Trigion heb ik geleerd dat er wel altijd wel een balans moet zijn tussen risico’s, maatregelen en kosten. Ik ken geen bedrijf dat het zich zou kunnen permitteren om per medewerker vier beveiligers in te zetten. Ik ken ook geen bedrijf dat dat zou willen, want het werken zou daarmee nagenoeg onmogelijk worden gemaakt. Nu is dit natuurlijk anders. Het is een evenement dat een groot gebied bestrijkt en veel publiek trekt. De hele wereld kijkt mee en dat maakt dat een aanslag een grote impact zou hebben, iets wat terroristen altijd zoeken. De Olympische Spelen zijn bovendien al eerder doelwit geweest. Dus een vergaande en intensieve beveiliging is waarschijnlijk gerechtvaardigd.

Misschien moeten we dan ook een andere vraag stellen: is het nog wel een goed idee om in deze tijd, met deze dreigingen, zo’n evenement te organiseren? Juist omdat de Olympische Spelen zo groots zijn opgezet trekt het evenement veel aandacht, dus ook aandacht van terroristen. De kosten, ook de kosten van de beveiliging, zijn daardoor enorm. Ondanks al die beveiligingsmaatregelen zijn risico’s niet geheel uit te sluiten, want dat zijn ze nooit. Moeten we dit dan nog wel willen? Laat duidelijk zijn dat ik van sport hou en dat ik hoop dat de Olympische Spelen perfect verlopen. Ik zal juichen bij elke mooie prestatie en zeker bij elke gouden medaille die een Nederlandse sporter behaalt. Maar ik ben me er wel van bewust dat dat bijzonder dure gouden medailles zijn.

Geerten van de Laar (concerndirecteur)

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen