Blog | Investeren in trainees, belangrijker dan ooit

Deze maand gaan we binnen Facilicom Group opnieuw van start met ons succesvolle en jaarlijks terugkerende traineeprogramma. Daarmee geven we nieuw talent de kans op interessante werkervaring en vooral zelfontplooiing. Anno 2017 hebben we het programma meer van deze tijd gemaakt, door gebruik te maken van social media tools zoals whatsappgroepen, dropboxen en interactieve webquizzen. Zo sluiten we aan bij generatie Z en leert de doelgroep het bedrijf en elkaar beter kennen.

Dit jaar hebben we maar liefst vijftien nieuwe trainees van 20 tot 26 jaar. Dat is best bijzonder, gelet op de krapte op de arbeidsmarkt. Het is een gemêleerd gezelschap, van “hotello” tot cyber security expert en van socioloog tot bedrijfskundige. Bovendien is het ook qua werkervaring een afwisselende groep: de een komt vers uit de collegebanken, terwijl een ander al een paar jaar werkervaring heeft.

Ten opzichte van veel andere organisaties kiezen wij al jaren voor een afwijkende aanpak. In de meeste bedrijven komen de trainees ergens binnen en “hoppen” halfjaarlijks van afdeling naar afdeling. Wij hebben eerst een maand voorbereidingstijd, waarin we de trainees intensief begeleiden en helpen te ontdekken wie ze zijn en waar hun kwaliteiten liggen. Dat is een intensief traject waarin deze jonge mensen in een confronterende psychologische spiegel kijken, maar ook leren waar hun persoonlijke drijfveren liggen en hoe zij het beste uit zichzelf kunnen halen. Vervolgens krijgen ze, op basis van de uitkomst van dat traject, gedurende een heel jaar een echte baan met echte verantwoordelijkheid met daarnaast intensieve training en coaching.

Na dat jaar solliciteren de trainees intern op een tweede baan voor opnieuw een heel jaar. Natuurlijk blijven we vanuit Management Development en Recruitment ook dat tweede jaar investeren in coördinatie en intensieve coaching op maat, maar in principe kiezen de trainees zelf waar ze voor gaan. Nu al zie je heel uiteenlopende keuzen. De een kiest nadrukkelijk voor een baan in de operatie en werkt in een bepaald rayon van een van de divisies, de ander kan juist meer van waarde zijn op ons Schiedamse hoofdkantoor. Het is allemaal mogelijk, en dat maakt ons traineeship extra interessant, extra divers en hét traineeship dat zorgt voor een progressief stijgende lijn in de persoonlijke ontwikkeling van trainees.

Mijn ideaalbeeld is dat zoveel mogelijk trainees hun carrière voortzetten bij Facilicom, maar “you can’t win them all” en dat is ook helemaal niet erg. Mochten trainees na de twee jaar traineeship een nieuwe uitdaging kiezen, dan zien we dat helemaal niet als verlies maar als winst van fantastische ambassadeurs voor onze organisatie. Verder hopen we dat er jaarlijks uiteindelijk een of twee “groeidiamanten” komen bovendrijven vanuit het traineeship. Dus als Facilicom per lichting een of twee trainees echte “groeidiamanten” kan omarmen die binnen drie tot vijf jaar naar een directiefunctie kunnen groeien, zijn we dik tevreden. Dan heb je met recht goed geïnvesteerd in talent. En dat blijven we doen, want juist dat talent zorgt voor continuïteit en een succesvolle en inspirerende toekomst.

 

Geert-Jan Thijssen, manager corporate recruitment Facilicom Group

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen