Blog | Beveiliger wordt robot?

Met veel interesse heb ik me vorige week verdiept in een aantal nieuwe publicaties en uitspraken van Marcel Bullinga, futuroloog en auteur van '2025 in 100 voorspellingen'. Mede als gevolg van zijn inspirerende bijdrage aan het relatie event dat we tijdens Safety & Security Amsterdam 2011 organiseerden ben ik hem blijven volgen.

Uber-Ambtenaar & Overheidsrobot
Op woensdag 22 april was Bullinga als slotspreker verbonden aan het Binnenlands Bestuur-congres 'Eenheid in 3d. Digitaal ontschotten in de gemeente'. De titel van zijn presentatie: 'Uber-Ambtenaar & Overheidsrobot: de Doe Het Zelf overheid in 2025'. Naast zijn bijdrage aan het congres was Bullinga betrokken bij een publicatie in Binnenlands Bestuur met als titel 'Op naar de Uber-gemeente. Oude & nieuwe voorspellingen over de overheid'. Het is een kritisch interview door hoofdredacteur Eric de Kluis van met futurist Marcel Bullinga over de toekomstvoorspelling die Bullinga in 2005 maakte in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, samen met twee andere visionairs: 'Beleef de onzichtbare overheid in 2015. Zij is kleiner maar krachtiger en produceert met de helft minder mensen 2 keer zoveel, 4 keer zo goed'. Ook dagblad Trouw publiceerde een opiniestuk onder de titel 'Sociale robots maken fiks deel overheid overbodig'. In dit artikel benoemt Bullinga robot, samen met 3D-printers, drones en apps als onderdeel van een mondiaal superbrein dat zich volgens hem ontwikkeld. Dat superbrein gaat de komende tien tot vijftien jaar veel beroepen overbodig maken. Meer informatie over het congres en de publicaties in Binnenlands Bestuur en dagblad Trouw vind je via Futurecheck.nl.


Facilitaire dienstverlening in de 'gevarenzone'?
Onderzoek van Oxford University uit 2013 komt uit op 47%, maar sommige beroepen die Oxford redelijk veilig  acht, schaart Bullinga wel degelijk in de gevarenzone. Het gaat om beroepen als brandweerman (gevarenrobot), make-upartist (slimme rolstoel), journalist (zelf schrijvende software) en advocaat (doe-het-zelf-mediation). Waar Bullinga in zijn recente publicaties vooral zijn visie presenteerde over de gevolgen van robotisering voor de overheid, ben ik nieuwsgierig of hij facilitaire dienstverlening ook in de 'gevarenzone' schaart. In ieder geval wordt de beveiligingssector de afgelopen jaren geconfronteerd met een structurele afname in de vraag naar manbeveiliging. Naast de economische crisis en de ontwikkeling van het nieuwe werken is dit voornamelijk een gevolg van vervanging van manbeveiliging door techniek, waaronder robots.


Beveiligingsrobot SAM en zijn grote broer
In samenwerking met Robot Security Systems (RSS) presenteerden we vorig jaar beveiligingssrobot SAM, de 'Secure Autonome Mobile'.  De robot ziet eruit als een vriendelijk stripfiguurtje. Bijdehand ook, volgepakt als hij is met sensoren, elektronica en software, zoals een 360 graden camera, thermische camera, laserscanner en ID-lezer. Hij surveilleert, detecteert en communiceert. Deze elektronische collega is daarmee een waardevolle aanvulling op bestaande beveiligingssystemen en fysieke beveiliging. Medio april presenteerden we ook SAM XL, de grote broer van SAM die ontwikkeld is voor buitenactiviteiten. Voor surveillancetaken bij bedrijven met een groot oppervlak en waardevolle goederen, zoals distributiecentra, havenondernemingen en datacenters. Dat beveiligingsrobot SAM, samen met zijn grote broer, de inzet van fysieke beveiliging (beveiligers) overbodig maakt geloof ik niet. Robots zijn een welkome aanvulling binnen de mix aan integrale beveiligingsmaatregelen en maken het werk van beveiligers efficiënter, gemakkelijker, plezierige en veiliger. In mijn beleving blijft het echter de mens die controle en regie houdt. En dat is maar goed ook, vooralsnog heeft een gemiddelde robot nog het IQ van een hond.


Op dinsdag 16 juni aanstaande is Marcel Bullinga key-note spreker tijdens het Facto Congres 2015. In zijn keynote behandelt Marcel Bullinga in sneltreinvaart en met gevoel voor humor 10 prangende vragen over de toekomst van werken. Ik ben benieuwd naar zijn visie en welke facilitaire diensten hij in de 'gevarenzone' schaart.


Richard Franken (commercieel directeur bij Trigion Beveiliging en directeur bij Hoffmann Bedrijfsrecherche)

 

Gerelateerde artikelen

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen