B30: integraal bouwen werkt ook bij herbestemmen

Integraal bouwen pakt ook bij herbestemmen verrassend goed uit. Dat bewijst B30. Dit meer dan 100 jaar oude pand van ministerie van Economische Zaken wordt omgevormd tot een denktank die straks een thuis biedt aan, onder meer, het Centraal Planbureau (CPB), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

De sloop die nodig was om B30 te transformeren is inmiddels afgerond, en de renovatie begonnen. Facilicom realiseert dit PPS-project als single party,

en zal het pand ook dertig jaar lang exploiteren. Schotten tussen bouw en exploitatie zijn er dus niet: alle beslissingen worden genomen met het oog op de exploitatie. En dat gebeurde ook al in de aanbestedingsfase. Door toen al tot slimme oplossingen te komen, kon Facilicom een prijs bieden die maar liefst 12 procent onder richtprijs lag.

Flexibel en slim

Het gebouw is flexibel en slim gemaakt. De vergaderkamers rond het auditorium kunnen individueel worden gebruikt, worden geschakeld, of bij het restaurant worden getrokken. Dankzij een interactief gebouwinformatiesysteem kunnen gebruikers snel en gemakkelijk zien waar werkplekken en vergaderplekken vrij zijn, waar collega's zijn en welke evenementen er in het gebouw zijn. Ook kunnen ze eenvoudig met hun smartphone services bestellen of storingen melden. Bezoekers met een Rijkspas kunnen zichzelf toegang verlenen.

'HET IS ONTZETTEND BELANGRIJK OM BIJ ELKE INVESTERING NA TE DENKEN OF DIE WEL AANSLUIT BIJ HET GEBRUIK, DERTIG JAAR LANG'

 

Investeringen vooraf

Investeringen vooraf maken de exploitatie kostenefficiënter. De installaties zijn duurder, maar zuinig in energie én onderhoud. Reserveonderdelen worden direct bij de installatie ingekocht. Heel B30 krijgt led-lampen. De led-lampen hebben een retro-fitting, zodat er altijd lampen voor zijn te vinden en straks dus niet de hele armatuur hoeft te worden vervangen. De meeste ramen kunnen open: prettig voor de bewoners, maar het betekent ook dat de bewassing van binnenuit kan plaatsvinden. Er wordt extra geïnvesteerd in vast meubilair, zodat het geen vijftien jaar lang meegaat, maar dertig jaar.

Nagedacht over lange termijn

Bij elke beslissing is nagedacht over de lange termijn. Het stucwerk in de gevel moest elke vier jaar geschilderd worden, daarom is het vervangen door kleurechte betonelementen. De dakbedekking gaat de hele looptijd van het contract mee, dat maakt dure vervanging overbodig. De natuurstenen tegels zijn veel duurzamer maar weer niet te grof van oppervlak, zodat ze makkelijker zijn te onderhouden. De vloerbedekking is duurder, maar gaat veel langer mee. De toiletpotten hebben geen randje, dat scheelt vervuiling en dus schoonmaak. De vaatwassers krijgen waterontharders: zo is er minder zeep nodig en hoeven de machines minder vaak te worden onderhouden.

Lees het eerder verschenen artikel 'Van statig ministerie naar denktank' op facilitaironline.nl en volg de vorderingen van B30 op www.B30.nl

Facilicom bouwde ook het Belastingkantoor in Doetinchem als single party. Lees de artikelenreeks 'Het beste wat Facilicom in zich heeft'.
- Bouwen met het oog op de exploitatie
- PPS-project Belastingkantoor Doetinchem

Monumenten maken de stad. Maar staan vaak leeg

Monumentale steden scoren op tal van punten veel beter dan steden met veel of alleen maar nieuwbouw. Dat blijkt uit de Atlas voor Gemeenten, die dit jaar erfgoed als thema heeft. Oude steden met veel monumentale panden zijn in trek bij jonge en hoogopgeleide mensen met een hoog inkomen. Een zelfversterkend effect, want deze bewoners geven ook veel meer geld uit in winkels, in de horeca en aan cultuur. De best scorende steden zijn Amsterdam, Maastricht, Leiden, Dordrecht en Haarlem. Toch staat er zo'n 2 miljoen vierkante meter monumenten leeg, blijkt uit een recent onderzoek van Ecorys in opdracht van het Nationaal Restauratiefonds. De overheid steunt initiatieven om die monumenten een nieuw leven te geven. Daar is inmiddels ook veel kennis over opgebouwd. Veel informatie over herbestemming van monumenten is te vinden op de site www.monumenten.nl van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Op www.cultureelerfgoed.nl is een compleet dossier te vinden over herbestemming. Het Nationaal Programma Herbestemming is in januari 2015 na vijf jaar afgesloten, maar de site www.kennisbankherbestemming.nu is nog steeds in de lucht en bevat een schat aan informatie en links. Zo staan hier 215 herbestemingsprojecten beschreven. Onder de tab 'Kennisdossiers' is veel informatie samengebracht, ook over duurzame herbestemming. De tab 'Bibliotheek' leidt naar 237 boeken en andere publicaties over herbestemming, vaak pdf's die hier gratis zijn te downloaden.

Zelfs mislukte gebouwen verdienen een tweede leven

Het zijn jonge professionals. Ze buigen zich over de vraag waarom sommige gebouwen zijn mislukt, en wat er nodig is om ze alsnog te laten slagen. En hun 'clubhuis' is digitaal en voor iedereen toegankelijk: www.failedarchitecture.com. De mensen achter het initiatief kijken overigens niet alleen naar architectuur, maar ook naar de stedenbouwkundige omstandigheden en andere omgevingsfactoren. Het gaat dus eigenlijk, zoals de mensen achter de site ook zelf zeggen, over urban failure. Het van oorsprong Amsterdamse collectief is inmiddels behoorlijk geïnternationaliseerd. De site, met een schat aan doorwrochte artikelen en foto-essays over mislukte projecten, trekt wekelijks 15.000 bezoekers. De makers zetten zich overigens ook af tegen de vele architectuursites die kritiekloos de loftrompet steken over door architecten geproduceerde eye candy. 'Wij denken dat er vraag is naar meer holistische 360-graden observaties die ook de negatieve kanten van stadsontwikkeling en architectuur blootleggen, zodat er geleerd kan worden van vroegere en huidige mislukkingen.'

Weinig goede plannen voor transformatie of herbestemmingsopgaven

De leegstand in Nederland bedraagt inmiddels 40 miljoen vierkante meter in alle categorieën. Maar de jury van de verkiezing van het beste gebouw van het jaar constateert dat er dit jaar weinig goede projecten zijn ingediend in de categorie transformaties of herbestemmingsopgaven. En noemt dat, terecht, verbazingwekkend. Misschien dat B30 de volgende keer een gooi kan doen naar een prijs in deze categorie. De verkiezing werd uitgeschreven door de Nederlandse Bond van Architecten (BNA). Het rapport van de (onafhankelijke) jury onder leiding van Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum, is ook verder zeer het lezen waard. Zo ziet de jury de geruchtmakende Markthal Rotterdam weliswaar als een 'spectaculaire ruimte' maar is het oordeel verder nogal zuinigjes. Grote winnaar is het nieuwe Rotterdam CS, en dat dit station prijzen zou gaan winnen werd ook op deze plek al voorspeld. Opvallend zijn echter de superlatieven die de jury bezigt.

Het station, ontworpen door Meyer van Schooten Architecten, Benthem Crouwel en West 8, is 'in elk opzicht een fantastisch gebouw'. Het juryrapport spreekt lovend van de 'Grande Entrée die de stad zo lang ontbeerde', een 'spoorkathedraal' en de mooiste: 'een moderne overstapmachine'.

Gerelateerde artikelen

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen