10 tips om klantgericht te bellen (deel 1)

10 tips om klantgericht te bellen (deel 1)

Veel contacten gaan tegenwoordig via de telefoon en de mail. Misschien heb je zelfs al zo’n goede relatie met een klant dat je appt. Juist omdát die telefoon zoveel wordt gebruikt, is het belangrijk ook daar je klantgerichtheidskills te laten zien. Al bellend kunnen die klant en jij elkaar niet zien. Zo’n telefoontje mist dus altijd de kracht van persoonlijke expressie: een handgebaar om je woorden kracht bij te zetten, een geïnteresseerde houding, een glimlach als teken van goede verstandhouding. Hoe doe je dat, klantgericht blijven met je mobiel in de hand?

1. Pak je telefoontje meteen op

Niets zo vervelend als een beltoon die maar blijft herhalen. Word je gebeld en ben je in de gelegenheid op te nemen? Doe het voordat de telefoon drie keer is overgegaan.

2. Laat je klant even acclimatiseren

Face to face zie je met wie je te maken hebt en stemt de ander daar - bewust of onbewust - zijn of haar eigen gedrag op af. Maar dat kan ook aan de telefoon: zorg voor een intro dat je klant even de tijd geeft om te acclimatiseren. Begin met ‘goedemorgen/goedemiddag/goedenavond’, noem je naam, noem het bedrijf waarvoor je belt. In die paar seconden krijgt de andere kant van de lijn al een indruk van met wie hij of zij belt.

3. Weet met wie je belt

Train jezelf erop dat je de naam aan de andere kant van de lijn goed verstaat. Schrijf ‘m desnoods op. En erom vragen als je die naam niet goed hebt verstaan is geen schande maar juist attent.

4. Doorverbinden? Wel snel graag

Misschien heb jij niet het antwoord op de vraag van je klant. Misschien heeft die klant wel jou gebeld maar moet hij je collega hebben. Bel die collega en vertel heel kort waar die klant je over wilde spreken. Hou bij doorverbinden altijd de regie en zorg dat de andere kant van de lijn niet nodeloos lang moet wachten. Pak, als doorverbinden niet lukt, de lijn snel weer terug en biedt aan dat je collega direct terugbelt.

5. Gebruik die naam - maar hou het bescheiden

Niets mooiers om af en toe je eigen naam te horen. Niets opdringeriger dan wanneer dat om de drie zinnen gebeurt. Gebruik dus de naam van je klant in het gesprek, maar doe het spaarzaam.

Succes met het toepassen van mijn tips. Lees hier deel 2.

- 8 augustus 2017 -

Gerelateerde artikelen

Door facilitaironline.nl te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen